zaterdag 1 september 2007

Weekendsoepje: Londonderry

Eigenlijk wordt er in het weekend al genoeg gesnoept en gesmuld, dus als het eten eens wat 'rustiger aan' gaat is dat helemaal niet zo erg. Lief wordt altijd erg gelukkig van Londonderrysoep. Het recept komt van oorsprong uit het boekje spannende soepen van het zuivelcentrum, maar zo langzamerhand heb ik er mijn eigen draai aan gegeven.

Voor 2 personen als maaltijd: (4 ruime kommen)
ca 30 gr boter
1 uitje, fijngesnipperd
1 bakje champignons
kerrie naar smaak, ca 1 tl
30 gr bloem
1 potje kippenbouillon
1 potje melk
1 potje water
1 tl sambal
evt. zout en peper
scheut sherry

Fruit het uitje zacht in de boter. Maak ondertussen de champignons schoon (met een keukenpapiertje) en snijd ze in plakjes. Bak de champignons even mee met de ui en roer ook de kerrie er door.
Roer de bloem door de champignons en fruit het geheel al roerend. Dit lijkt een ongelofelijke klonterboel te worden, maar echt: alles komt goed. Giet de bouillon uit het potje bij de champignons en blijf vooral roeren. Voeg daarna ook een potje melk en een potje water toe. De kip uit het potje bouillon wordt trouwens niet gebruikt. Roer er 2 el yoghurt, 1 el mayo en wat kerrie door voor een lekkere kerriesalade.
Breng de soep aan de kook en laat hem even doorkoken tot hij bindt. Roer er de sambal door en maak het geheel op smaak met een flinke draai peper, en evt. nog wat zout. Roer er vlak voor het serveren een scheut droge sherry door.

Voor erbij een paar lekkere tosti's met ham en kaas. Iedereen lacht me altijd uit dat ik er 'wigwams' van bouw, maar zo liggen ze niet in hun eigen stoom en blijven ze mooi knapperig.

Geen opmerkingen: