zaterdag 17 mei 2008

Tarte Flambee

De tarte flambee is in principe gewoon de Elzasser tegenhanger van de pizza. Een goed, stevig gerecht voor na een dag op de ski's of na een lange wandeling. Er zijn zowel hartige als zoete varianten en de gewoonte is dat ze met de hele tafel gedeeld worden.

Een druilerige dag als vandaag wordt er lekker door opgevrolijkt. Deeg maken is met mijn nieuwe speeltje ook een eitje, dus echt veel werk kun je het niet noemen. De gorgonzola die ik er op doe is overigens niet origineel. Maar wel lekker!
Deze hoeveelheid deeg is te veel voor twee personen. Maar je kunt resterend deeg lichtjes inwrijven met olie en invriezen voor later gebruik.

Allereerst voor het deeg:
500 gr bloem
ca 350 ml warm water
1 tl suiker
1 tl zout
2-3 el olie
1 zakje instant gist

Kneed het geheel tot een soepel deeg. Deeg is in principe ok als het a) niet ontzettend aan je handen plakt, en b) elastisch aanvoelt en terugveert. Het ziet er dan ongeveer zo uit:


Leg het deeg in een afgedekte kom en laat een uurtje rijzen. Dit is dan het resultaat:


Helaas moet je al die mooie luchtigheid weer teniet doen als je het deeg uit de kom haalt. Maar dat geeft niet, straks rijst het weer!

Voor een Tarte Flambee, 2 personen.
1/3 tot 1/2 portie deeg, afhankelijk van hoe dik je je bodem graag hebt
1/2 potje zure room
2-3 flinke uien
1 bakje spekjes
stuk gorgonzola

Rol de bodem dun uit en bestijk deze dun met de zure room. Maal wat verse peper over de room.
Snijd de uien in dunne ringen en verdeel deze over de tarte. Daarna de spekjes en brokjes gorgonzola. Wat verse, fijngehakte tijm is ook heerlijk trouwens.

Ik bak de mijne op een pizzasteen, op 250 graden. Het zal een minuutje of 10 zijn, maar ik kijk meer naar de kleur van korst en kaas dan naar de klok bij dit soort dingen. Het resultaat was zo goed dat ik pas halverwege bedacht dat er nog een foto gemaakt moest worden. Groot voordeel van een pizzasteen is trouwens niet alleen dat je bodem krokanter en beter gaar wordt, hij houdt de 'tweede ronde' ook lekker warm.

Geen opmerkingen: