maandag 30 juli 2007

Groene couscous

Vandaag was Lief niet lekker, hij is zelfs na een paar uur van zijn werk naar huis gekomen. Flink last van zijn maag, heel zielig. Ik had net gepland om de kikkererwtencurry te maken die vorige week op het menu stond maar waar het niet van gekomen is. Hij is niet super-pittig, maar toch lijkt het me geen verstandige keuze als je last van je maag hebt.
Daarom als alternatief maar een snel couscous gerechtje.

Voor twee personen:
1 kopje couscous (voor ons altijd genoeg, ca 125 gram heb ik ooit gewogen)
1 kopje kokend water
scheutje olie
paar kristalletjes zout, ca 1/2 tl schat ik
250 gr broccoli
200 gr spercieboontjes
1 kruidenkaasje, 80 gr.
gehalveerde olijfjes met piment, naar smaak

Meng het kokend water met de olie en het zout. Roer hier de couscous doorheen en laat rustig wellen in een afgesloten pan.
Snijd de puntjes van de spercieboontjes en snijd ze in 2-en of 3-en. Zet ze op met wat kokend water dat licht gezouten is. Maak dan ondertussen de broccoli schoon en breek deze in kleine roosjes. Ik schil ook vaak de stronk, andere mensen (he Anne) vinden dat maar vies. Kook de broccoli-stukjes nog een paar minuten mee met de spercieboontjes zodat alles gaar danwel beetgaar is, naar eigen smaak. Giet ze af, maar bewaar wat van het kookvocht.
Als de groenten bijna klaar zijn kun je het vuurtje onder de couscous even aansteken en deze al roerende met een vork opwarmen en losroeren.
Meng de warme couscous door de groenten en verbrokkel de kaas erdoor. Maak het geheel eventueel wat smeuiiger met een scheutje van het achtergehouden groentewater. Schep de olijven er doorheen en je kunt zo aan tafel. Eventuele restjes (bijvoorbeeld omdat je Lief last van zijn maag heeft en wat minder eet) kun je de volgende dag lekker koud als lunch eten.
Als je het toevallig hebt liggen is een handje verse spinazie op het laatst, of een handje rucola, ook heel lekker. Zorgt weer voor een heel andere smaak. Maar ook zonder goed te pruimen!

Geen opmerkingen: