zondag 19 augustus 2007

Sticky ribs

Een tijdje geleden hadden we het er al over: nu de tuin een beetje klaar is moeten we toch eens een barbecue kopen. Niet zo'n rottig klein gevalletje waarbij je steeds door de knieen moet, maar lekker eentje op pootjes zodat we a staande kunnen kokkerellen in de tuin. Lief heeft een voorkeur voor een 'echte', met houtskool. Ik zou een gasbarbecue ook prima vinden, maar soms moet je toegeven he.
We kwamen dit weekend 'toevallig' langs de intratuin (ik had nog wat plantjes nodig voor in de voortuin) en we hebben daar nog even gekeken naar het barbecue-assortiment. Wat een bakbeesten allemaal tegenwoordig! Genoeg voor een barbecue met de hele straat, maar voor ons tweetjes net iets te groot. De kleinere die ze hadden staan waren ofwel zo wankel dat ik het niet zou aandruven om daar een vuurtje in te stoken, ofwel zo duur (weber) dat het niet leuk meer is. Tenminste, ik vind bijna 170 euro ietsjes te veel voor die paar keer dat we m zullen gebruiken.

Gelukkig kunnen de spareribjes van vanavond ook heel goed binnenshuis bereid worden. Ik heb echt een heerlijk recept waarbij de ribjes in de oven gerookt worden boven thee, maar ik bezit momenteel geen braadsle-met-rekje die groot genoeg is om dit trucje uit te halen. Gelukig kun je met een lekkere marinade ook veel goed maken, bijvoorbeeld met de goeie ouderwetse sticky-rib-marinade. En zelfs als je vergeet de ribbetjes te marineren dan kun je het met een aantal keer bestrijken tijdens het bakken wel goed maken, zoals wij dit keer deden.

Voor 2 personen:
ergens tussen de 600 en 800 gr spareribs, aan elkaar laten zitten
gelijke hoeveelheden honing, ketjap, zoete chilisaus en ketchup. In plaats van ketchup is barbecuesaus ook lekker.
aardappelsalade
coleslaw met wortel en appel

Begin de ribbetjes met de bolle kant naar beneden te bakken of te grillen. Smeer een laagje marinade in de holle kant. Draai de ribbetjes regelmatig om en bestrijk dan de bovenliggende kant meteen met marinade.
Snijd op het laatst de ribbetjes los en besmeer ook de zijkanten met marinade. Laat ze kort nog aan beide kanten bakken en serveer ze met aardappelsalade en coleslaw. De zoete smaak van de appel in de coleslaw combineert goed bij de plakkerige spareribs.

Geen opmerkingen: