dinsdag 14 augustus 2007

Pizza met gegrillde courgette

Een gerecht waarin mijn twee lievelings-gadgets gebruikt worden, ideaal! En geheel huisgemaakt, even geen pakjes meer voor mij. De grillpan is een essentieel onderdeel in dit recept. Mijn andere gadget, de pizza-steen, is natuurlijk niet per se nodig. Een gewone bakplaat werk ook, maar een pizzasteen zorgt wel voor een veel lekkerder bodem.

Pizzadeeg maak ik vaak in grote hoeveelheden (in een verhouding 500 gr bloem, 300 ml water, zakje instantgist, tl zout en 2 el olie). Wat ik niet gebruik olie ik lichtjes in en dat gaat in een druk-en-sluit-zakje in de diepvries. 's ochtends in de koelkast leggen om te ontdooien en wat te rijzen, en klaar is kees. Heb je 's avonds zo een heerlijke pizza op tafel staan.

Verder heb je nodig voor 2 personen:
1 courgette
2 tenen knoflook
2 el olie
1/2 potje zure room
verse oregano, of uit een potje
1 flinke ui, in ringen
4-5 kleine tomaatjes, in vieren
gorgonzola of andere kaas naar smaak

Snijd de courgette in plakken van krap 1/2 cm dik. Rasp de knoflook, of maak hem op ander manier fijn, en meng met de olie. Bestrijk een kant van de courgette met de knoflookolie en maal of strooi er wat zout overheen. Bak de courgetteplakjes met de olie-kant naar beneden in de grillpan totdat er mooie streepjes zijn ontstaan. Kwast ondertussen olie op de andere kant en maal ook daar wat zout overheen. Laat de courgette uitlekken op wat keukenpapier. (op dit punt bestrooien met oregano en oprollen en je hebt een heerlijk borrelhapje)
Roer wat van de knoflook-prut uit de olie door de zure room en maak ook deze op smaak met een snufje zout en ruim peper. Smeer de zure room uit over de pizzabodem en strooi er de oregano overheen. Beleg deze dan met de gebakken courgette, ringen ui en stukjes tomaat.
Verdeel de gorgonzola in brokjes, of rasp de kaas als je een harde kaas gekozen hebt. Verdeel dit over de pizza en bak deze op de hete pizzasteen in een zo heet mogelijk voorverwaarmde oven, totdat het deeg gaar is en de kaas mooi gesmolgen.
Daarna eerlijk delen!

Geen opmerkingen: